Als creatieve ondernemer ben je een innovator binnen de maatschappij en heb je misschien nog wel meer de mogelijkheid tot het maken van impact als dat je zelf denkt. Wanneer je jouw creativiteit inzet voor een breder doel is de kans groot dat er een regeling is waar je een budget kan aanvragen voor financiële ondersteuning. Je moet alleen even de weg vinden..
Er zijn veel geldstromen die voor cultuur beschikbaar worden gesteld. Vanuit het Rijk worden er budgetten voor cultuur verdeeld onder gemeenten, provincies en organisaties. Daarnaast zijn er fondsen, waarvan het budget uit bedrijven of particulieren komt, die cultuur ondersteunen. Allemaal hebben ze verschillende regelingen voor cultuur en bepalen zelf wat wel of niet in aanmerking komt voor financiering. Dit maakt aan de ene kant dat er een betere aansluiting is met de markt, maar aan de andere kant juist dat het lastig is om door de bomen het bos te zien. Ik hoop je inzicht te geven in welke financiële middelen er wellicht voor jou beschikbaar zijn.
Wat is dan zo’n ‘breder doel’?
Er zijn verschillende thema’s en belangen waar je als creatieve ondernemer aansluiting op kan vinden, denk aan het sociale domein/maatschappelijk belang, cultuureducatie, duurzaamheid, erfgoed en onderzoek/ontwikkeling. Als een project overlapping heeft met een van deze thema’s, dan zijn er financieringsmogelijkheden. Om je een idee te geven waar je zoal aan kan denken wat in aanmerking kan komen voor financiering zet ik en paar voorbeelden op een rijtje. Je kan denken aan:
- Het maken van een film/docu met een onderzoekend karakter.
- Project over mediawijsheid voor het onderwijs.
- Activiteiten die de ontwikkeling en professionalisering binnen de creatieve industrie ondersteunen.
- Een verbindend cultureel evenement op lokaal niveau.
- Kleinschalige kunstprojecten.
- Ontwikkeling van een dienst of product met een duurzaam of circulair karakter.
Gemeente en Provincie
Per gemeente en provincie is er een ander beleid en zijn er andere potjes met een andere indeling. De meeste gemeenten en provincies hebben een cultuurregeling waaronder ook subsidie mogelijkheden behoren. Voor zo’n subsidie potje worden er vanuit de gemeente en provincie doelstellingen opgesteld waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen. Meestal gaan deze doelstellingen over cultureel of maatschappelijk belang. Je kan alleen in aanmerking komen voor een cultuursubsidie wanneer je een stichting of vereniging bent. Projecten waar bijvoorbeeld subsidie voor kan worden gegeven zijn, een netwerkborrel voor lokale ondernemers, een open huis/atelier, verbindend kunst/cultuur project of een workshop met lokaal/provinciaal belang.
De subsidieregelingen zijn te vinden op de website van de gemeente of provincie en zijn alleen aan te vragen bij de gemeente waar de stichting/vereniging staat ingeschreven of de gemeente/provincie waar je het project gaat uitvoeren. Wanneer je geen stichting of vereniging bent is er nog de mogelijkheid voor een aanvraag bij het initiatievenfonds van de gemeente. Dit verschilt per gemeente of dit aanwezig is of niet en ook de doelstellingen zullen verschillend zijn.
Ik raad je aan, wanneer je een lokaal of provinciaal project hebt waar je subsidie voor wilt aanvragen, om even te bellen naar betreffende organisatie. Uit ervaring weet ik dat zij je graag helpen bij het vinden van de juiste regeling en helpen met de aanvraag.
Fondsen
Ook op het gebied van fondsen is er een hoop mogelijk. Er zijn lokale, provinciale en landelijke fondsen die creatieve ondernemers ondersteunen. In de grotere steden is hier meer aanbod voor dan in bijvoorbeeld een dorp. Wanneer je in een dorp woont zonder brede culturele mogelijkheden, zou je bijvoorbeeld kunnen kijken of er een Rotary club aanwezig is. Zij ondersteunen geregeld culturele- en kunstprojecten.
Vooral in de grote en middelgrote steden zijn er ook lokale fondsen aanwezig waar je wellicht je aansluiting op kan vinden. Ik zet een paar lokale fondsen op een rijtje:
- Amsterdams Fonds voor de Kunst
- K.F. Hein Fonds (regio Utrecht)
- G.P. Verhagen Stichting (Rotterdam)
- Kunstraad Groningen
Dit zijn voorbeelden van lokale fondsen die budgetten vrij maken voor cultuur en kunst binnen de stad of binnen een regio. Wil je weten welke fondsen er bij jou in de stad zijn? Google even op ‘cultuurfonds + [je stadsnaam]’, meestal is er een overzicht van de aanwezige fondsen beschikbaar.
Naast de provincie zelf is er ook een provinciaal fonds waar je aanspraak op kunt doen; het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zij hebben regelingen per provincie, deze kan je aanvragen als stichting of vereniging. Ook als zzp’er/individu kan je aanspraak maken op budget. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft kleinere fondsen ‘in huis’ voor bijvoorbeeld musici en beeldend kunstenaars. Ook hier zou ik aanraden om gewoon even een belletje te doen, ze denken graag met je mee. Er zijn uiteraard nog veel meer cultuurfondsen, ook landelijk. Het ligt helemaal aan het soort project en aan de samenwerkingen die je daarin aangaat of je in aanmerking komt voor een groot fonds. Je kan er vanuit gaan, hoe groter het fonds, hoe breder de belangen zijn die je moet dekken.
Organisaties
Last but not least zijn er organisaties die creatieve ondernemers ondersteunen. Niet alleen in geld, maar ook in kennis en diensten. Ik wil de volgende twee graag uitlichten:
- Cultuur+Ondernemen, kenniscentrum voor ondernemerschap in de culturele en creatieve sector. Hier kan je advies over financieringen inwinnen en zij hebben een overzicht van cultuurleningen.
- ClickNL, kennis, onderzoek en innovatie voor de creatieve ondernemers en ondernemende onderzoekers. Ook hier kan je terecht voor advies en bieden zij een overzicht van subsidieregelingen voor ondernemers.
Ik hoop dat ik inzichtelijk heb kunnen maken waar je als creatieve ondernemer in aanmerking kan komen voor financiële ondersteuning voor je projecten en waar je zoal aan moet voldoen. De beste tip die ik je kan geven is wanneer je een fonds of subsidieregeling hebt gevonden wat lijkt te passen, is om te bellen met deze partij. Leg je idee uit en dan kunnen zij aangeven of een aanvraag doen zin heeft of niet en kunnen ze je tips geven hoe jij je aanvraag sterker kan maken.
Let’s make some impact!
Liefs, Lenka