Waarvoor maak je een moodboard?
Of je nu voor een klant een sfeer inzichtelijk wilt maken of voor jezelf, een moodboard is een fijne tool om mee te werken. Een moodboard maken kan voor van alles, voor je interieur, een huisstijl, fotoshoots, thema feestjes etc. Ik maakte van kinds af aan al collages van knipsels uit tijdschriften en nu gebruik ik moodboards voor de fotoshoots van mijn klanten. Een tool waar je beeld kan verzamelen is Pinterest, maar wanneer je een sfeer wilt creëren in een oogopslag is het fijn om de verschillende beelden te bundelen op een moodboard. Dit dwingt je ook meteen om scherpe keuzes te maken. Ik vind het altijd prettig om dingen visueel te maken, dus ik maak ook gebruik van een vision board. Een visueel bord van je ‘toekomstdroom’ of iets waar je naartoe wilt werken. Voor zo’n vision board kan je dezelfde stappen volgen als voor het maken van een moodboard.
Wat heb je nodig?
Je kan zelf bepalen of je digitaal of met knipsels wilt werken. Als je digitaal een moodboard gaat maken kan dat heel goed in Adobe Photoshop of in Canva. Ik raad je Canva aan, omdat het heel makkelijk werken is, ook als je niet gewend bent met design programma’s te werken, en Canva heeft een eigen database van Stockfoto’s (gratis beeldmateriaal) waar je gebruik van kan maken. Zorg voor een blanco ontwerp in Canva of een groot vel papier (mag wit of een kleurtje zijn) als basis voor je moodboard. Voor een moodboard kan je gebruik maken van: sfeerbeeld, tekst, textuur (bijvoorbeeld stof, prints, bloemen) en max. drie verschillende kleuren. Dit is wat je in gedachten kan houden wanneer je al je materiaal gaat verzamelen. Een goede tip voor materiaal verzamelen is; ben vooral nog niet bezig met het eindresultaat, verzamel gewoon alles wat je aanspreekt en wat je mooi vindt. Je maakt er later een geheel van.
Let's get visual
Als je een moodboard maakt met plaksels zou ik aanraden om je materiaal eerst uit te leggen voordat je begint met plakken. Voor een digitaal moodboard geldt natuurlijk ook dat je altijd kan schuiven met je materiaal. Begin je board vanuit het midden. Wanneer je verschillend soort materiaal hebt, begin dan meteen met zowel sfeerbeeld als textuur, print of kleur. Heb je alleen foto’s, begin dan met een detailfoto en daarnaast een overzichtsfoto.
Vanuit het midden kan je je moodboard gaan uitbouwen. Zie het als een puzzel die je maakt. Wees ook vooral niet bang om beelden over elkaar heen te plaatsen, zo creëer je diepte in je board. Om het overzichtelijk te houden en een duidelijke sfeer neer te zetten heb je balans nodig. Dit creëer je door afwisseling en een goede verdeling van je materiaal. Maak desnoods een volgorde van het soort materiaal wat je gebruikt en houd deze aan.
Wanneer je tekst gebruikt in je moodboard kan je deze het beste halverwege of als laatste plaatsen. Dit geldt ook voor het gebruik van textuur (bloemen, verfstrepen etc.) Schuif hier vooral een beetje mee en bekijk of het mooi of de tekst/textuur overlapt wordt door ander materiaal of dat je het juist op de voorgrond wilt hebben. Wellicht kom je er hier achter dat niet alles wat je hebt uitgezocht op je moodboard past. Ga dat er ook vooral niet bij proberen te proppen. Less is more op een moodboard, je wilt alleen het essentiële laten zien.
Neem even afstand van je board om het geheel goed te kunnen bekijken. Zijn er nog lege plekken of ‘hangt’ het te veel naar één kant? Schuif dan een beetje met de bovenste laag aan materialen om er balans in te krijgen. Voilà, je hebt een moodboard like a pro gemaakt!
Beelden zijn van:
Paula Brennan
Jenny Wu Photography
Taylor S. Photography
Angel Rodriguez
Maddie Peschong